marți, 27 ianuarie 2015

M-am căsătorit oare cu persoana greşită? (Geneza 24-25)


Se întâmplă să treci câteodată prin zile grele în căsnicia ta şi să te întrebi dacă nu cumva te-ai căsătorit cu persoana greşită? Poate că partenerul tău nu ţi-a împlinit aşteptările sau s-a schimbat într-o altă persoană pe care nu o recunoşti. Ce faci atunci?

În Geneza 24 şi 25 vedem o frumoasă poveste de dragoste când Dumnezeu conduce lucrurile pentru ca Rebeca să se mărite cu Isaac.

Slujitorul lui Avraam este trimis în Nahor. Acestea sunt cuvintele slujitorului:

"Fa ca fata careia ii voi zice: "Pleaca-ti vadra, te rog, ca sa beau" si care va raspunde: "Bea si am sa dau de baut si camilelor tale" sa fie aceea pe care ai randuit-o Tu pentru robul Tau, Isaac! Si prin aceasta voi cunoaste ca Te-ai indurat de stapanul meu." (Geneza 24:14)

Înainte ca slujitorul să termine de vorbit, apare frumoasa Rebeca şi împlineşte cuvintele lui!

Boom! Şi dintr-o dată avem o legătură de dragoste!

Apoi slujitorul merge la tatăl şi fratele Rebecăi şi îi cere mâna. Cererea este acceptată şi nu trece mult până Rebeca îşi lasă familia şi merge într-o ţară străină. Uitaţi acum cum se desfăşoară această căsătorie:

"Rebeca a ridicat si ea ochii, a vazut pe Isaac si s-a dat jos de pe camila. Si a zis robului: "Cine este omul acesta care vine inaintea noastra pe camp?" Robul a raspuns: "Este stapanul meu!" Atunci ea si-a luat marama si s-a acoperit. Robul a istorisit lui Isaac toate lucrurile pe care le facuse. Isaac a dus pe Rebeca in cortul mamei sale, Sara; a luat pe Rebeca, ea a fost nevasta lui, si el a iubit-o. Astfel a fost mangaiat Isaac pentru pierderea mamei sale." (Geneza 24:64-67)

Potrivire făcută în cer, nu-i aşa? Bine, aproape...
Adică, într-adevăr, totul a fost în mod suveran orchestrat de Dumnezeu. Rebeca a avut un duh de încredere care a condus-o să îşi lase familia şi să se mărite cu Isaac. Şi totul pare frumos până... apar copiii.
În Geneza 25, vedem că Rebeca este stearpă. Din nou oamenii aleşi ai lui Dumnezeu trebuie să se bazeze pe El pentru a le deschide pântecele. După rugăciunea lui Isaac, Rebeca naşte gemeni. Dar sarcina ei nu pare a fi una obişnuită, pentru că bebeluşii se luptă ÎN PÂNTECELE EI! 
Puteţi să vă imaginaţi asta? Şi ea merge şi Îl întreabă pe Domnul, iar El îi răspunde:
"Doua neamuri sunt in pantecele tau, si doua noroade se vor desparti la iesirea din pantecele tau. Unul din noroadele acestea va fi mai tare decat celalalt. Si cel mai mare va sluji celui mai mic." (Geneza 25:23)
Aceasta era o profeţie a ceea ce va urma. Esau şi Iacov se vor naşte, iar Iacov va fura binecuvântarea lui Esau. Şi aici apare problema: Isaac îl favoriza pe Esau, iar Rebeca îl favoriza pe Iacov. Şi aceasta a dus la dispute în căsnicia lor. 
Rebeca a pus la cale un plan pentru a-l înşela pe propriul ei soţ, ca să-i dea dreptul de întâi născut fiului ei favorit. 
Dezamăgire, Manipulare, Aşteptări Neîmplinite.
În Geneza 27:33 vedem cum răspunde Isaac la înşelăciunea Rebecăi:
" Isaac s-a inspaimantat foarte tare (sau "a tremurat foarte tare") si a zis: "Cine este atunci cel ce a prins vanat si mi l-a adus? Eu am mancat din toate, inainte de a veni tu, si l-am binecuvantat. De aceea va ramane binecuvantat."
Oh, mai putem spune că aceasta a fost o legătură încheiată în cer? Nu cred că acesta este sentimentul lui Isaac în momentul în care descoperă înşelăciunea. Dar el nu s-a căsătorit cu persoana greşită. Ştim clar cum a ajuns el să se căsătorească cu Rebeca. iar această femeie trebuia să o aibă Isaac de soţie.
De multe ori, căsnicia începe pe flori, dar pe măsură ce trec anii şi apar conflicte, ajungem să ne uităm la persoana de lângă noi şi să ne întrebăm: "Ce am făcut?" Aud atâtea femei spunând că el nu este cel pe care şi-l închipuiau ele şi că s-au măritat cu persoana greşită.
Căsnicia nu este lucru uşor. Pe măsură ce am citit relatări despre bărbaţi şi femei neprihăniţi din Biblie, îmi dau seama că şi căsniciile lor erau o luptă. Văd durerea şi suferinţa pe care păcatul le cauzează în căsnicie. Văd eroi cu slăbiciuni care au nevoie de harul lui Isus la fel cum avem şi noi nevoie în căsniciile noastre. 

Să ţinem minte că niciun om - oricât de neprihănit poate părea la început - nu este perfect. Stresul, egoismul şi păcatul se pot strecura în orice căsnicie. Nimeni nu este imun la efectele păcatului.

Conflictele dintr-o căsnicie nu înseamnă că ne-am căsătorit cu persoana greşită. 

Haideţi să ne dedicăm încă o dată bărbatului căruia i-am promis în faţa lui Dumnezeu şi în faţa oamenilor că îl vom iubi până la capăt. 

Haideţi să le dăm har şi înţelegere soţilor noştri pentru slăbiciunile lor.

Să ţinem minte că soţii noştri sunt căsătoriţi cu noi - nişte păcătoase. Şi noi îi dezamăgim pe ei câteodată şi avem nevoie de înţelegerea lor în acele momente.

Acum e rândul tău:

  • Eşti de acord că stresul şi copiii aduc schimbări într-o căsnicie? Te-ai luptat câteodată cu gândul că te-ai căsătorit cu persoana greşită? Vezi felul în care cel rău vrea să folosească aceste gânduri pentru ca tu să-ţi încalci credincioşia faţă de soţul tău?
  • Rebeca a fost frumoasă, dar ea a permis ca frumuseţea interioară să pălească. Cum te ocupi tu de frumuseţea ta interioară pentru soţul tău?

Umblaţi cu Regele,
Courtney

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu