joi, 1 octombrie 2015

Femeia din Proverbe 31

''10. Cine poate gasi o femeie cinstita? Ea este mai de pret decat margaritarele.
11. Inima barbatului se increde in ea, si nu duce lipsa de venituri.
12. Ea ii face bine, si nu rau, in toate zilele vietii sale.
13. Ea face rost de lana si de in si lucreaza cu maini harnice.
14. Ea este ca o corabie de negot; de departe isi aduce painea.
15. Ea se scoala cand este inca noapte si da hrana casei sale si imparte lucrul de peste zi slujnicelor sale.
16. Se gandeste la un ogor si-l cumpara; din rodul muncii ei sadeste o vie. -
17. Ea isi incinge mijlocul cu putere si isi oteleste bratele.
18. Vede ca munca ii merge bine, lumina ei nu se stinge noaptea.
19. Ea pune mana pe furca, si degetele ei tin fusul.
20. Ea isi intinde mana catre cel nenorocit, isi intinde bratul catre cel lipsit.
21. Nu se teme de zapada pentru casa ei, caci toata casa ei este imbracata cu caramiziu.
22. Ea isi face invelitori, are haine de in subtire si purpura.
23. Barbatul ei este bine vazut la porti, cand sade cu batranii tarii.
24. Ea face camasi si le vinde si da cingatori negustorului.
25. Ea este imbracata cu tarie si slava si rade de ziua de maine.
26. Ea deschide gura cu intelepciune, si invataturi placute ii sunt pe limba.
27. Ea vegheaza asupra celor ce se petrec in casa ei, si nu mananca painea lenevirii.
28. Fiii ei se scoala si o numesc fericita; barbatul ei se scoala si-i aduce laude zicand:
29. "Multe fete au o purtare cinstita, dar tu le intreci pe toate."
30. Dezmierdarile sunt inselatoare, si frumusetea este desarta, dar femeia care se teme de Domnul va fi laudata.
31. Rasplatiti-o cu rodul muncii ei, si faptele ei s-o laude la portile cetatii.''

Initial am vrut sa iau acest text si sa-l analizez verset cu verset. Am crezut ca acestea sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o femeie pentru ''a fi laudata'' si placuta Domnului. Daca citim textul din acest punct de vedere, femeia aceasta este perfecta - ea poate sa le faca pe toate, nu ii lipseste nimic. Este femeia ideala: poate sa coase, sa toarca, face cumparaturi intelepte, chiar si la afaceri este priceputa, stie sa faca haine, stie sa vorbeasca cu intelepciune, este foarte harnica, iar cei din jur o lauda si o pretuiesc pt ceea ce face. Nici macar noaptea nu se odihneste.
Femeia aceasta are familie si casa. Inseamna ca celelalte femei singure, poate vaduve, nu fac destul si nu se aseamana cu aceasta femeie din Proverbe? Inseamna oare ca femeia este implinita si se defineste doar prin a avea copii, sot si casa?
In viata reala exista tot felul de femei - femei casatorite si cu copii, femei casatorite dar fara copii, femei necasatorite, femei vaduve, femei misionare si necasatorite. Ele valoreaza mai putin oare in ochii Domnului?
Cheia acestui pasaj cred ca este data de cuvintele ''FEMEIA CARE SE TEME DE DOMNUL VA FI LAUDATA''. Aici se includ atat femeile casatorite cat si cele necasatorite. Important este sa fii o femeie tematoare de Dumnezeu, care ai o relatie adevarata cu Domnul, iar atunci tot ceea ce vei face, vei face cu pasiune si daruire ca pentru Domnul.
''Cine poate gasi o femeie cinstita?'' sau ''Cine poate gasi o femeie DE VALOARE?'' (aceasta este traducerea din limba ebraica). Femeia de valoare este femeia care Il are in centrul vietii ei pe Dumnezeu, pentru ca atunci i se vor ordona corect si celelalte prioritati si va fi placuta Domnului si oamenilor. DOMNUL ESTE CEL CARE NE DEFINESTE PE NOI, NU FAMILIA, COPIII, CARIERA.
Am citit ca, de fapt, acest pasaj este un poem, iar fiecare verset incepe in ordine alfabetica cu o litera din alfabetul ebraic, si ca publicul tinta sunt BARBATII. Pentru ei este compus, ca sa stie la ce sa se uite la o femeie atunci cand vor sa se insoare, dar si ca sa aprecieze femeia pe care o au deja langa ei pentru ceea ce face. Nici nu se stie exact daca aici este vorba de O SINGURA FEMEIE CARE ARE TOATE ACESTE CALITATI, sau e vorba de mai multe femei ale caror calitati sunt puse impreuna.
Eu ma uit la mine si ma uit si la alte femei si vad ca fiecare avem cel putin o dominanta. Nu putem sa fim bune la toate si sa le facem pe toate perfect. Si cred ca nici Domnul nu ne-a facut asa. Pana acum am crezut ca trebuie sa stiu sa fac tot ce face aceasta femeie descrisa in Proverbe 31, dar acum ma simt usurata stiind ca PRIMA MEA PRIORITATE TREBUIE SA FIE DOMNUL, iar atunci celelalte lucruri se vor ordona frumos in viata mea. El imi va spune ce sa fac si cand sa fac. Ce sa aleg si la ce sa renunt. Si atunci El ma va lauda asa cum stie cel mai bine sa o faca. Oamenii nu ne apreciaza intotdeauna corect, dar Domnul sigur o face.
Femeia care se teme de Domnul, intr-adevar va fi o femeie harnica si nu va pune accent pe frumusetea fizica si pe lucrurile pieritoare. Ea va sti sa desparta lucrurile de valoare de cele fara valoare vesnica, indiferent daca ea este casatorita sau singura sau daca are copii sau nu.
VOI CE GANDURI AVETI CU PRIVIRE LA FEMEIA DESCRISA IN ACEST PASAJ?

Ramo

2 comentarii:

  1. frumos articol...
    daca am o relatie buna cu Domnul,se va vedea prin viata mea,prin tot ceea ce fac...
    Domnul sa te binecuvinteze

    RăspundețiȘtergere